Jdi na obsah Jdi na menu
 


VŠE O DOBRÉM  PAPÁNÍ -))))))

TADY MŮŽETE PSÁT VŠE O DOBRÉM JÍDLE.NÁPADY,ZLEPŠOVÁČKY.ZKUŠENOSTI A NEBO JEN TAK.    TĚŠÍM SE NA VÁS

KUŘE NA TYMIÁNU,S ČESNEKEM A ŽAMPIONY

ČTVRTKY KUŘETE OSOLÍME, OPEPŘÍME A ORESTUJEME NA OLEJI A MÁSLE. PŘIDÁME NASEKANÉ ŽAMPIONY A ZNOVU ORESTUJEME, PŘIDÁME TYMIÁN,BAREVNÝ PEPŘ, ZALIJEME VÝVAREM .NA MÁSLE ORESTUJEME POREK A CIBULI A PŘIDÁME KE KUŘETI.DUSÍME DO MĚKKA A KE KONCI DUŠENÍ PŘIDÁME NASEKANÝ ČESNEK A VYDUSÍME ŠTÁVU NA TUK.LEHCE ZAPRÁŠÍME HLADKOU MOUKOU A PROVAŘÍME.PODÁVÁME S BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM.

PŘEJI    DOBROU CHUTˇ

Nápoj lásky

10g celé skořice,5g zeleného kardamomu,1 kulička černého pepře,1 hřebíček,10g čerstvého zázvoru,vanilkový lusk,70cl bílého vína,100g medu

Ve hmoždíři roztlučeme kardamom,skořici,pepř a hřebíček.Zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kousky.Podélně rozkrojte vanilkový lusk.Do kastrolu nalijte bílé víno,vmíchejte med a přivrdte k varu.Sundejte z ohně a přidejte rozdrcené koření,vanilku a zázvor a přikryjte.přecedte.nechte vychladnout a dejte uležet do chladu.

BYLINKY

Nepostradatelné bylinky brutnák a levandule Brutnák Mladé lístky a špičky výhonků se přidávají do salátů, hlavně okurkového, z čerstvých i sušených se připravuje čaj s léčivými účinky. Do pokrmů se jako jedlá ozdoba používají modré kvítky. Starší, příliš drsné listy přidáváme do mulče k cuketám. Napoprvé stačí koupit a zasadit jedinou sazenici. Vysemení, takže o sadbu pro další léta budeme mít postaráno. Brutnák dorůstá do výše kolem 80cm, jednotlivé rostliny je nutno vysazovat k oporám. Záhon okrášlí svými květy, ale je lépe je umístit až za ostatní bylinky, protože jeho stonek není příliš ozdobný. Na jaře dáváme pozor, abychom vcházející semena neudusili příliš silnou vrstvou mulče. Rostlinky se po přesazení špatně ujímají, proto část zralých semen v létě sebereme na jaře vysejeme na stanoviště. RECEPT Bylinkový tvaroh s brutnákem 250g měkkého tvarohu, 150ml mléka, sůl, 2 lžíce sekaného brutnáku, 1 lžíce pažitky, 1 lžíce petrželky. Postup: Tvaroh ušleháme s mlékem, lehce osolíme a promícháme s jemně pokrájenými mladými lístky brutnáku, pažitky a petrželky. Podáváme jako pomazánku na tmavém chlebu, doplňujeme čerstvou okurkou nebo ředkvičkami. Levandule Sušená nať se používá pro vůni do prádelníku a šatníku jako přirozený prostředek k odpuzování molů, čerstvá spíš výjimečně a v malém množství jako přísada do masitých a zeleninových pokrmů. Čerstvé i sušené květy slouží samostatně i jako přísada k přípravě uklidňujících voňavých čajů. Levanduli lze vypěstovat ze semen, sazenic i ze zakořeněných řízků. Pěstuje se často jako okrasná rostlina. Je to vytrvalý keřík s úzkými stříbrnými listy, vysoký až 30 až 60 cm. Na jednom místě vydrží i několik let, pokud ho neuničí mimořádně studená zima. Kromě bylinkového záhonu se na zahradě uplatní na mnoha dalších stanovištích. Doporučuje se umístit poblíž růží, které chrání před mšicemi a chorobami. Příjemná je kolem cestiček, protože při sebemenším dotyku vydává charakteristickou vůni. RECEPT Bylinkové máslo s levandulí 2 lžíce kopru, 1 lžička čerstvé saturejky, 2-3 lístky levandule, 2 lístky šalvěje lékařské, 130g másla, špetka soli, pepře, 1 lžička citrónové šťávy. Postup: Čerstvé bylinky jemně nasekáme a utřeme s máslem. Lehce osolíme, opepříme a po kapkách zatřeme citrónovou šťávu. Máslovou směs zformujeme do válečku, zabalíme do kousku hliníkové fólie a dáme vychladit. Z válečku krájíme kolečka a podáváme ke grilovaným nebo vařeným rybám. Barevný salát Ingredience: 2 kuřecí stehna, 1 bílý jogurt, 1 kunovjanka, sůl, pepř, 1 cibule, 1 okurka sterilovaná, tatarská omáčka Postup přípravy: Uvařené maso (může být i pečené, nebo zbytky od oběda) nakrájíme na kousky, cibuli pokrájíme na drobno, okurku nastrouháme, přidáme kunovjanku bez nálevu, osolíme, opepříme, přidáme jogurt, tatarku a zamícháme. Tatarku dávám podle potřeby, může se zředit nálevem z čalamády.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

uhpzrksjkg

akfxf@sfnihzo.com,3. 12. 2007 12:12

Hello! Good Site! Thanks you! zheyjpkokupivu

vítám Vás

MONIKA,26. 3. 2007 9:21

sem mi můžete napsat,jakýkoliv dotaz ohledně papáníčka a já Vám ho,pokud to je v mých silách zodpovím-))